HASZNOS TUDNIVALÓK

Horvátországba utazni személyigazolvánnyal is lehet…

Horvátország Unióhoz való csatlakozása után a vámellenőrzés ugyan megszűnt a határon, de okmányellenőrzés még mindig van. Tehát mindenkinek szükséges valamilyen igazolvány:

A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal – ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is –, beutazhatnak Horvátországba. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve.

A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. Természetesen érvényes útlevél is megfelelő.

A Horvát Köztársaságba gépjárművel történő beutazás során az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Ingyenes igényelhető kártya, amellyel az Unió tagállamaiban az orvosilag szükséges ellátásokat igénybe tudjuk venni, vagyis Horvátországban is jogosultak vagyunk állami kórházban, állami rendelőintézetben orvosi (sürgősségi) ellátásra.

A Kártyát a kormányhivatal, vagy az OEP adja ki kérelemre, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A Kártya a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes.
Bővebb info: www.oep.hu

Ez a biztosítási kártya nem egyenértékű egy utasbiztosítással! Utazás előtt fontold meg utasbiztosítás megkötését.

INFORMÁCIÓK A KARINBAN NYARALÓKNAK

Autósoknak
Karinban mindenhol ingyenesen lehet parkolni. A legközelebbi benzinkút 5 km-re, a szomszéd település, Pridraga határában van.

Üzletek
Bevásárolni legjobban a Karin Gornji központjában lévő szupermarketekben lehet. Ugyanitt több pékség, zöldséges és szuvenír árusok is találhatók, emellett a posta és a turisztikai iroda is itt működik. A legközelebbi nagyvárosban, Zadarban pedig megtalálhatók a Magyarországon is ismert hipermarketek, mint a Lidl, Kaufman, Spar, Metro.

Éttermek, kávézók
A Karin Gornji-i strandtól 2 perc sétára található a település - de véleményünk szerint egész Dalmácia - legjobb pizzériája, a Pizzeria Pizzicato, ahol a tulajdonos Dani és csapata fatüzelésű kemencében süti a mennyei pizzákat. A falu központjában pedig, a tengerpart mellett több kávézó, étterem és fagyizó is várja a vendégeket. Érdemes kipróbálni a környékbeli települések vendéglátó helyeit is, de aki a "megszokott" gyorséttermi hangulatra vágyik, az Zadarban McDonalds-ot is talál.

Pénzügyek
Horvátországban a hivatalos fizetőeszköz a Kuna. Kunát váltani Karin Gornjiban a postán lehet, a legközelebbi bankautomata pedig a szomszédos település, Pridraga határában lévő benzinkúton található. Az automatából csak Kunát lehet felvenni. A 40 km-re lévő Zadarban már több bank automatáját megtalálhatjuk, de számos pénzváltó is működik a városban.

ÚTVONALAK KARINBA

1. lehetőség, ez a gyorsabb

Budapesttől összesen 626 km-t kell autózni, ez a tervező szerint 5 órát és 49 percet vesz igénybe, ha végig az autópályán haladunk és nem is állunk meg! De természetesen a határon, a fizetős kapuknál és több pihenőhelyen is meg kell majd állni, ezzel is számolni kell az utazás idejének megtervezésekor.

Magyarországon az M7-es autópályán haladva érünk el Letenyéig. A magyar 10 napos autópályamatrica (ha szükséges megvenni) 3.500 Ft-ba kerül. A 10 napos matrica érvényessége: a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig tart.

A határon való átjutás után hamarosan az első horvát autópálya kapuhoz érünk, onnan Zágrábig az E65-ös úton haladunk. És bár nem térünk le erről az autópályáról, Zágráb előtt lesz egy kapu, ahol fizetnünk kell (44 kuna). Ugyanezen az autópályán haladunk tovább, elkerüljük egész Zágrábot. Split irányába kell tartani és Lucko kijáratnál kell újra a fizetős kapuhoz járulnunk egy szelvényért.

Innen továbbra is az E65-ös úton megyünk és Maslenica lehajtónál térünk le a pályáról. Itt kell újra fizetni (116 kuna). Innen már csak 30 km-t kell megtennünk, Obrovac irányába haladva Karinig.
A hazafelé úton ugyanezeket a díjakat kell megfizetni.
A felsorolásban szereplő árak 2020. januáriak. Az aktuális árakat a következő weboldalakon lehet megnézni: magyar autópálya díjak
, horvát autópálya díjak (angol nyelven).

2. lehetőség, ha útba ejtjük a Plitvicei tavakat

Ebben az esetben az összes távolság Budapesttől 596 km, és a tervező szerint 6 és fél óra az utazási idő. Persze ha megállunk a tavaknál, akkor ez akár 6 órával is meghosszabbodhat! Fontos! Belépőjegyet váltani a Plitvicei tavakhoz csak előzetes internetes regisztráció után lehetséges.

Ha ezt az útvonalat választjuk, akkor a határtól Zágrábig minden ugyanúgy működik, mint ahogy azt az előző részben olvashattad (autópálya díj 44 kuna). Ugyanúgy Luckonál kanyarodunk rá a Split felé vezető autópályára, csak hamar, már Karlovacnál kell lehajtani az autópályáról (ez a díj csak 19 kuna). Innen az 1-es főúton haladunk a Plitvicei Nemzeti Parkig. Kanyargós, keskeny, falukkal tűzdelt útvonal ez, lassabban lehet rajta haladni.

A tavak meglátogotása után továbbra is az 1-es főúton haladunk, 118 km-t kell megtennünk Karinig (Obrovac irányába).
A felsorolásban szereplő árak 2020. januáriak. Az aktuális árakat a következő weboldalakon lehet megnézni: magyar autópálya díjak
, horvát autópálya díjak (angol nyelven).