HASZNOS TUDNIVALÓK

Horvátországba utazni személyigazolvánnyal is lehet…

Horvátország Unióhoz való csatlakozása után a vámellenőrzés ugyan megszűnt a határon, de okmányellenőrzés még mindig van. Tehát mindenkinek szükséges valamilyen igazolvány:

A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal – ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is –, beutazhatnak Horvátországba. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve.

A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. Természetesen érvényes útlevél is megfelelő.

A Horvát Köztársaságba gépjárművel történő beutazás során az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Ingyenes igényelhető kártya, amellyel az Unió tagállamaiban az orvosilag szükséges ellátásokat igénybe tudjuk venni, vagyis Horvátországban is jogosultak vagyunk állami kórházban, állami rendelőintézetben orvosi (sürgősségi) ellátásra.

A Kártyát a kormányhivatal, vagy az OEP adja ki kérelemre, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A Kártya a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes.
Bővebb info: www.oep.hu

Ez a biztosítási kártya nem egyenértékű egy utasbiztosítással! Utazás előtt fontold meg utasbiztosítás megkötését.

A horvát autópályán ne állj feleslegesen a dugóban, az autópályadíjakat pedig fizesd itthon forintban

A nyári csúcsforgalomban olykor csak hosszas várakozás után lehet átjutni a horvátországi autópályák fizetőkapuin. Elkerülheted a felesleges sorbanállást, ha igénybe veszed stratégiai partnerünk, a No Roaming Telekommunikációs Kft. egyedülálló szolgáltatását.

A nyaralásod idejére a No Roaming rendelkezésre bocsát egy ENC eszközt (egy kisméretű elektronikus "kütyüt"), amellyel akadálymentesen juthatsz át az autópálya fizetőkapuján, egy erre a célra kialakított külön autópályasávban.

Az eszköznek és a szolgáltatásnak nincs bérleti díja, nincs mobilköltsége és a teljes horvátországi autópályahasználatot itthon fizetheted ki forintban. Ugyanannyit fizetsz, mintha sorban álltál volna az autópálya kapunál.
Azoknak ajánljuk, akik
– a nyári csúcsforgalomban indulnak Karin Donjiba és nem akarnak órákig állni a dugóban,
– akkor sem szeretnek várakozni, ha csak néhány percről van szó,
– szeretnének számlát kapni az útiköltségről,
– vagy egyszerűen szeretik forintban rendezni a felmerülő költségeket

Bővebb információért, megrendelésért kattints ide: fizetés gyorsan, forintban a horvát autópályán
Fizetéskor ezt a kuponkódot add meg: partnerprogram6589

INFORMÁCIÓK A KARIN DONJIBAN NYARALÓKNAK

Autósoknak
Karin Donjiban mindenhol ingyenesen lehet parkolni. A legközelebbi benzinkút 5 km-re, a szomszéd település, Pridraga határában van.

Üzletek
Bevásárolni legjobban a Karin Gornji központjában lévő szupermarketekben lehet. Ugyanitt több pékség, zöldséges és szuvenír árusok is találhatók, emellett a posta és a turisztikai iroda is itt működik. A legközelebbi nagyvárosban, Zadarban pedig megtalálhatók a Magyarországon is ismert hipermarketek, mint a Lidl, Kaufman, Spar, Metro.

Éttermek, kávézók
A Karin Gornji-i strandtól 2 perc sétára található a település - de véleményünk szerint egész Dalmácia - legjobb pizzériája, a Pizzeria Pizzicato, ahol a tulajdonos Dani és csapata fatüzelésű kemencében süti a mennyei pizzákat. A falu központjában pedig, a tengerpart mellett több kávézó, étterem és fagyizó is várja a vendégeket. Érdemes kipróbálni a környékbeli települések vendéglátó helyeit is, de aki a "megszokott" gyorséttermi hangulatra vágyik, az Zadarban McDonalds-ot is talál.

Pénzügyek
Horvátországban a hivatalos fizetőeszköz a Kuna. Kunát váltani Karin Gornjiban a postán lehet, a legközelebbi bankautomata pedig a szomszédos település, Pridraga határában lévő benzinkúton található. Az automatából csak Kunát lehet felvenni. A 40 km-re lévő Zadarban már több bank automatáját megtalálhatjuk, de számos pénzváltó is működik a városban.

ÚTVONALAK KARIN DONJIBA

1. lehetőség, ez a leggyorsabb

Budapesttől összesen 626 km-t kell autózni, ez a tervező szerint 5 órát és 49 percet vesz igénybe, ha végig az autópályán haladunk és nem is állunk meg! De természetesen a határon, a fizetős kapuknál és több pihenőhelyen is meg kell majd állni, ezzel is számolni kell az utazás idejének megtervezésekor.

Magyarországon az M7-es autópályán haladva érünk el Letenyéig. A magyar 10 napos autópályamatrica (ha szükséges megvenni) 2.975 Ft-ba kerül. A 10 napos matrica érvényessége: a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig tart.

A határon való átjutás után hamarosan az első horvát autópálya kapuhoz érünk, onnan Zágrábig az E65-ös úton haladunk. És bár nem térünk le erről az autópályáról, Zágráb előtt lesz egy kapu, ahol fizetnünk kell. (42 kuna) Ugyanezen az autópályán haladunk tovább, elkerüljük egész Zágrábot. Split irányába kell tartani és Lucko kijáratnál kell újra a fizetős kapuhoz járulnunk egy szelvényért.

Innen továbbra is az E65-ös úton megyünk és Maslenica lehajtónál térünk le a pályáról. Itt kell újra fizetni. (112 kuna) Innen már csak 30 km-t kell megtennünk, Obrovac irányába haladva Karin Donji-ig.

2. lehetőség, ha útba ejtjük a Plitvicei tavakat

Ebben az esetben az összes távolság Budapesttől 596 km, és a tervező szerint 6 és fél óra az utazási idő. Persze ha megállunk a tavaknál, akkor ez akár 6 órával is meghosszabbodhat!

Ha ezt az útvonalat választjuk, akkor a határtól Zágrábig minden ugyanúgy működik, mint ahogy azt az előző részben leírtam. (autópálya díj 42 kuna) Ugyanúgy Luckonál kanyarodunk rá a Split felé vezető autópályára, csak hamar, már Karlovacnál kell lehajtani az autópályáról. (ez a díj csak 19 kuna). Innen az 1-es főúton haladunk a Plitvicei Nemzeti Parkig. Kanyargós, keskeny, falukkal tűzdelt útvonal ez, lassabban lehet rajta haladni.

A tavak meglátogotása után továbbra is az 1-es főúton haladunk, 118 km-t kell megtennünk Karin Donji-ig (Obrovac irányába).

3. lehetőség, a tengerparti régi út

Összes távolság Budapesttől így 658 km, a tervező szerinti idő pedig 7 óra és 45 perc! Ebben az esetben kb. 120 km-t teszünk meg a hegyek és a tenger közti szerpentines, kanyargós kétszer egysávos úton. A panoráma gyönyörű, az öblöket, a sziklákat és a kék vizet alaposan meg tudjuk nézni, mert a legtöbb helyen csak 30-40 km/óra sebességgel lehet haladni!

Ha ezt az utat választjuk, akkor a határtól Zágrábig az előzőekben leírt módon jutunk el (autópályadíj 42 kuna), szintén Lucko-nál kell újra felhajtani a pályára, viszont ebben az esetben Zuta Lokva-nál kell lehajtani. (autópályadíj 57 kuna). A Nagy Kapela hágóján át érjük el Senj városát, ahol a tengerparti utat el sem lehet téveszteni. Érdemes megállni a Nehaj-várnál, nagyon szép park veszi körül és nagyon szép a látvány a környező szigetekre és a tengerre.

Starigrad városa után Obrovac irányába kell tartani Karin Donji-ig.