KARIN

Kevesen ismerik Horvátországban azt az észak-dalmáciai tengeröblöt, melynek a partján Karin üdülőfalu fekszik. Mindössze néhány óra utazás választ el minket ettől a csodálatos nyaralóhelytől. Távolsága Budapesttől 625 km.
Az öblöt lankás, fenyőerdőkkel borított dombok ölelik körül, a víz kristálytiszta és meleg. Ehhez a pompás látványhoz a hátteret a Velebitek csúcsai adják.
A szemünk alig képes befogadni a sok kéknek és zöldnek a látványát. A sós tengeri levegő keveredik a fenyőerdőből áradó édes gyantaillattal, a háttérben pedig kabócák ezrei muzsikálnak végeérhetetlenül.
Ide még nem ért el a XXI. század rohanása, a környezet nyugalmat és békét áraszt, éppen ezért a Karin-i öböl ideális hely a pihenéshez, kikapcsolódáshoz.
De nehogy azt gondold, hogy itt semmi mást nem lehet csinálni, csak heverészni!

Karinban és a környékén számtalan kirándulási és programlehetőség vár! Ha gyalog, kerékpárral, vagy akár autóval indulsz is neki a vidék felfedezésének, különleges természeti csodákat, régi kisvárosokat és persze pompás strandokat is találsz.

A Karišnica patak torkolatánál, olajligetektől övezve áll a Szent Megváltó nevét viselő templom. A Ferences rendtartomány legősibb kolostora Karin jelképévé vált. Eredeti gótikus stílusjegyeiről a templom és a harangtorony középkori ablakai tanúskodtak, melyek helyére a 18. században félköríves barokk ablakokat nyitottak.
Gazdag könyvtára ugyan nem látogatható, de misére minden reggel bemehetünk a kolostorba.
A parton hosszan elnyúló strand fürdőzésre, tengerparti pihenésre csábít. A víz lassan mélyülő, a partot apró kavics borítja. Az öböl védett vize legtöbbször nyugodt, nincsenek nagy hullámok és melegebb az átlagosnál. A strandon vízibicikli bérlésére is van lehetőség. A régi móló a fiatalok kedvelt találkozóhelye, innen előszeretettel ugrálnak az öböl hullámai közé. A tengerparti kávézó teraszán hideg italokkal és egyszerűbb ételekkel pihenheted ki a strandolás fáradalmait.
A városi strandtól kicsit tovább sétálva kevésbé zsúfolt partszakaszt találhatsz. A löszfalak tövében védett kis zugok alakultak ki, ahol háborítatlanul élvezheted a napsütést, a tengert és a táj csodálatos látványát. Az öböl másik oldalán a sziklás hegyoldal tövében pedig eldugott partszakaszokat fedezhetsz fel, ahol akár egész nap zavartalanul pihenhetsz.
Az erdőt és a túrázást kedvelők is találnak itt maguknak megfelelő terepet. A Ferences kolostor mellől indul a jól járható túraútvonal. Akár gyalog, akár kerékpárral vágunk neki a felfedezésének, felejthetetlen élményekben lesz részünk.

A fenyőkkel árnyékolt utacska a Karišnica patakot követi. Néhol a patak zúgói közelében épített régi vízimalmok maradványai mellett halad el az út, máskor pedig felkapaszkodik a hegyoldalra. Túránk során többfelé is elágazik az ösvény, de bármelyik irányba is indulunk, gyönyörű helyeket fedezhetünk fel.

Az öböl másik oldalán, a hegygerincen újabb túraösvényt találunk. Ha a kiépített strandot elhagyva felkapaszkodunk a fák közé, csodálatos látvány tárul a szemünk elé. A hegy oldalán végigfutó ösvényről pazar kilátás nyílik a tenger mélykék vizére, az öblöt ölelő lankás, zöld domboldalakra, háttérben a Velebitek hófehér szikláival.