LÁTNIVALÓK

ZRMANJA-KANYON

A kékeszöld vízű Zrmanja folyó kanyonja páratlan szépségű hely. A folyó hatalmas sziklák közt éri el a tengert a Novigrad-i öbölnél. Lélegzetelállító élményben lehet részünk, amikor a kanyon tetején lévő kilátóhelyekről letekintünk a hatalmas szakadékokba.
Ezen a kopár, sziklás tájon és a közeli nemzeti parkok érintetlen vidékein forgatták az 1970-es évek népszerű Winnetou-filmjeit. A kilátóhelynél tábla eleveníti fel a helyszínhez kötődő filmjeleneteket.
A kilátóhely 20 km-re található Karin Donjitól.
A kanyont nem csak felülről érdemes megnézni. A folyón közlekedő kishajóra szállva egy más nézőpontból is megcsodálhatjuk vad szépségét. Miközben az égbe nyúló sziklák között kanyargó zöldes vizen araszolunk előre, az aprócska hajóban szinte törpének érezhetjük magunkat. A hatalmas sziklák olykor különös alakokat formáznak: üldögélő óriásokat, vízbe merülő teknősöket.

A 2 órás hajókirándulás Obrovacból indul. Az utazásra a helyi turisztikai irodában lehet jegyet váltani.

Obrovac 15 km-re található Karin Donjitól.
Az indián filmek vadregényes díszleteit kajakkal is felfedezheted. Az egész napos túra Obrovacból indul, az ottani utazási irodában lehet jelentkezni rá. A folyó felsőbb szakaszán több kisebb vízesés található, a kajak szafarikat erre a részre szervezik.
Obrovacból kisbuszokkal szállítják a vendégeket és a kajakokat a folyó mentén északabbra, ahol vízre szállnak és kezdődik a 12 km-es evezés.
A szafari délelőtt 10-kor indul. A program ebédet is tartalmaz. A túra végén ismét kisbuszokkal viszik vissza a vendégeket Obrovacba.

NOVIGRAD

Novigradban mintha megállt volna az idő. A fjordszerűen benyúló öböl partján a régi városka ma is nagymértékben őrzi középkori formáját. Kőházacskái, sikátorai bolyongásra csábítanak, megleshetjük az itt lakók mindennapi életét. A kikötőben apró csónakok ringanak és úszkáló kacsák várják a nekik dobott kenyérdarabokat. Hamisítatlan, romantikus dalmát városka ez, ahol a harangokat még kézzel húzza a harangozó bácsi. Bár a település ősrégi, neve mégis "Új várost" jelent.
A várossal szemközti dombtetőre kilátóhelyet építettek; mindenképpen érdemes itt megállni akár nappal, akár este és gyönyörködni az előttünk elterülő "makettvároskában".
Novigrad várát, a Fortica-t 1220-ban egy római kori erődítmény helyén építették. A középkori vár építtetőjének a környéken fekvő birtokait volt hivatott megvédeni. Itt raboskodott I. Lajos második felesége, Erzsébet és lánya, Mária. A fogoly királynék által hímzett díszes miseruha ma is megvan, a plébániatemplomban őrzik. A 15. és a 16. században a török két alkalommal is ágyúval ostromolta a várat, de a bátor védők kitartottak és a török sereget meghátrálásra kényszerítették.
A templom melletti kis térről indul a lépcsősor a fellegvárba. A vár ma romos állapotban van, de látogatható. A belépés díjtalan.
A csodálatos panorámáért mindenképpen érdemes megmásznunk a várba vezető lépcsősort. Odafentről elénk tárul az ódon városka látképe és az egész Novigradi-öbölben gyönyörködhetünk, a Velebitek csúcsai pedig karnyújtásnyira kerülnek.
Novigrad 14 km-re van Karin Donjitól.

ZADAR

Dalmácia ékköve gyönyörű, hangulatos óvárossal és érdekes, izgalmas látnivalókkal rendelkezik. A város szívében lévő 500 m hosszú, 1 km széles félszigeten helyezkedik el Zadar óvárosa, ahol a hangulatos, fényes kövezetű szűk utcákon, színes házak között járva fedezhetjük fel a város műemlékeit.
Zadar híd - A szárazföld és a félszigeten fekvő óváros közé egy gyalogos híd épült. A Zadar híd éjszaka a legszebb, amikor teljes hosszában ki van világítva. Egy igazi fényhidat képez a sötét tengeren. Ha ebből az irányból közelítjük meg az óvárost, a Nagy Városkapun át (Gradska vrata) jutunk az ódon házak közé.
A kikötőben egyaránt megfordulnak a nagyforgalmú kompok, és tengerjárók, valamint kisebb-nagyobb yachtok és vitorlások is. A környező szigetekre induló kirándulóhajók is itt várják vendégeiket.
Tengeri orgona – talán a legizgalmasabb látni- és hallgatnivaló az óvárosban a tenger hullámai által megszólaltatott orgona, mely 2005-ben épült. Hét párhuzamos lépcsősort találunk a sétány végén, ezek alatt csövek futnak. A csövekből a hullámok a levegőt nyílásokon át préselik ki és ez adja a különös hangot. A hullámok erőssége szabályozza a hangerőt, néha egészen halkan játszik, de erős szélben vagy hullámzásban alig tudunk beszélgetni a világon egyedülálló nagy hangszer mellett.
Rengetegen csobbannak a nyári melegben a tengeri orgonánál és végig, a kikötőtől az egyetemig húzódó promenádról. A hullámzás miatt azonban óvatosnak kell lenni, különben a tenger pillanatok alatt felken minket a partfalra.
A naplemente mindenhol csodálatos, de sokak szerint egész Horvátországban ezen a helyen a legszebb. Az orgonán ülve éppen velünk szemben csobban a tengerbe az égő napkorong.
Öt Kút Tere - Az óvárost a régi kikötő - a Foša - felől is meg tudjuk közelíteni. A vaskos városfalon a Szárazföldi kapun (Kopnena vrata) át vezet az út az Öt Kút Terére (Trg Pet Bunara). Ezek a kutak biztosították a zadariaknak a friss ivóvizet. A térről néhány lépcső vezet fel a városi parkba, ahol megpihenhetünk a hűs fák árnyékában. A parkban fiatalos, hangulatos bárt találunk.
Kilátótorony - A Szent Anasztázia katedrális harangtornya az óváros fölé magasodik. Zadar egyik jelképe, amelyet a középkorban kezdtek el építeni, de csak 1892-ben fejezték be. A torony látogatható, a tetején körbefutó teraszról páratlan kilátás nyílik a városra, a környező szigetekre és a tengerre. A toronyba vezető lépcsősor közvetlenül a hatalmas harangok mellett kanyarog, megrendítő élmény, amikor megkondulnak, miközben éppen a közelükben vagyunk. A toronyba a belépődíj 15 kuna.
Szt. Donát templom és a római Forum – Zadar legismertebb műemléke, a IX. századi, román stílusban épült Szent Donát templom, amely nevét építtetőjéről, Szent Donát püspökről kapta. A templom nagyon szokatlan formájú, hiszen egyrészt kör alakú, másrészt két szintes, harmadrészt nincs harangtornya. Ma kiállítóterem működik benne és sokszor hangversenyeknek ad otthont.

A Szent Donát templom előtt húzódik a római kor "főtere", az Augustus császár idejéből fennmaradt Forum. A fórum a rómaiaknál köztér, piac, nyilvános hely, találkozóhely volt és vásár, gyülekezés, törvénykezés céljára építették. A zadari fórumot i.e. I. században hozták létre. A háromoldalú fórumon egy csarnok állt, melyben több szobor is ki volt állítva.

Zadar 40 km-re található Karin Donjitól.

POSEDARJE

A kis halászfalu ideális azok számára, akik az igazi kikapcsolódást, pihenést keresik. A tömegturizmus zaja messzire elkerüli ezt a nyugodt falucskát. Pálmákkal szegélyezett parti sétányán megpihenhetünk a padokon és gyönyörködhetünk a víz és az ég kékjében vagy a naplemente káprázatos színeiben.
A falucska előtti öbölben, a Szent Lélek sziget szomszédságában fantasztikus, sekély vízű homokos strandot találunk. Apró rákokat figyelhetünk meg a kristálytiszta vízben és szebbnél szebb kagylókat is gyűjthetünk.
Posedarje 24 km-re található Karin Donjitól.

NIN

Nin óvárosa egy kicsi szigeten fekszik, melyet két apró kőhíd köt össze a szárazfölddel.
Ez a régi, királyi koronázó város bájos tereivel, színes házaival romantikus sétákra csábít.
Itt található a világ legkisebb székesegyháza, melynek püspöke Ninski Grgur volt. Gergely püspök szorgalmazta a horvát nyelven történő misézést és a glagolita írás használatát. Szobra a templom mellett áll.
Nin egyik legöregebb építménye - a Szent Miklós templom - a városon kívül található. A helyi látnivalók közül talán ez a leghíresebb. Az elbeszélések szerint hét királyt koronáztak meg Ninben, mindegyik király lóháton érkezett.

Az óvárost Horvátország leghosszabb egybefüggő homokos strandja öleli körül, ez a Nin-i lagúnarendszer. A víz sekély, nincsenek tengeri sünök, így a gyerekek is nyugodtan játszhatnak a bokáig-térdig érő vízben, ami a nyári melegben akár 30-35 fokosra is felmelegszik.

Nin 45 km-re található Karin Donjitól.