STRANDOK


A nyüzsgő városi strandokat vagy az elhagyatott sziklás partokat kedveled? Aprókavicsos, homokos vagy sziklás helyen szeretsz fürdeni? A Karin-i öbölben és a környéken mindenféle strandot, partszakaszt találhatsz!
A strandok és egyéb fürdőhelyek ingyenesek. A kiépített strandokra kutyát és más állatot nem szabad bevinni, ezért a kutyásoknak az elhagyatottabb partszakaszokat javasoljuk.

KARIN GORNJI

A Karin Plaža aprókavicsos, lassan mélyülő, igazi "beach" hangulatú, nyüzsis strand. Az öbölben a víz általában nyugodt, nincsenek nagy hullámok, ezért a gyerekeknek is ideális fürdő- és játszóhely. A nap késő délutánig süti a partot, ezért érdemes napernyőt is vinni. A strandon vízibicikli bérelhető. A kutyákat ide sem engedik be.
Enni-inni a parton lévő teraszos kávézóban lehet. A közelben több étterem és bár is elérhető. Alkalmi árusoktól fánkot és főtt kukoricát is lehet venni.
Elkerülheted a tömeget, ha a strandon kicsit tovább sétálsz. A mólót elhagyva a löszfalak tövében kellemes kis öblök alakultak ki, ahol háborítatlanul élvezheted a napsütést és a tengert. Ezen a részen található a gyógyító iszap is, ami jótékony hatású reumás fájdalmakra, ízületi problémákra vagy bőrbetegségekre is.
Itt már nagyobb köveket találsz a tengerfenéken, érdemes strandcipőt húzni. Enni-innivalót vigyél magaddal és esetleg napernyőt is. Ezen a partszakaszon már kutyásokkal is találkozhatsz.

KARIN DONJI

A Karini-öböl szemközti oldalán más hangulatú partot találsz. A kiépített, aprókavicsos strandot elhagyva a hegyoldalon, a fenyők árnyékában pár száz métert sétálva sziklás öblökhöz érkezel. A hegyoldalról csodálatos a kilátás a tengerre és a Velebitek csúcsaira. Kis ösvényeken ereszkedhetsz le az eldugott öblökhöz, ahol – kis szerencsével – egyedül élvezheted a strandolást. A víz itt is lassan mélyülő, de ezen a partszakaszon már nagyobb kövek is vannak a vízben, ezért ide érdemes strandcipőt vinni.
A kiépített strand végében kis büfé üzemel, itt kávét és innivalót is vehetsz. Ha távolabb strandolnál, érdemes enni- és innivalót is magaddal vinned. Ez a partszakasz kora délutántól árnyékban van, mert a magas sziklák óvják a partot a délutáni napsütéstől.

POSEDARJE

A Posedarje-i strand egy óriási pancsoló! A víz sekély és meleg, a tengerfenék homokos. Pici babáknak, nagyobb gyerekeknek és a vízben heverészni szerető felnőtteknek egyaránt szuper hely. Itt aztán lehet labdázni, frizbizni, homokozni, ugrálni és játszani!
Sokan szeretik ezt a strandot, így a nyüzsgés garantált. A homokos strandröplabda-pályán nem áll meg a játék. A strand előtt nagy parkolót találunk, mely 2019-től fizetős.
"Fáradalmainkat" a parti bárban pihenhetjük ki, egy pohár hideg ital mellett.
A Posedarje-i strand 20 km-re található Karin Donjitól.
Ennek a csodálatos strandnak a jelképévé vált az aprócska Szent Lélek sziget, melyen kis kőkápolna áll.
Besétálhatunk a szigetre a keskeny gyaloghídon át és pihenhetünk, napozhatunk a kápolna körül és a parti köveken.
Vízibicikli is bérelhető itt. Kevés árnyékot találunk a szigetecskén, ezért napernyőt érdemes magunkkal vinnünk.

NOVIGRÁDI ÖBÖL

Aki az igazán vadregényes tengerpartot kedveli, annak a Novigrad és Posedarje között hosszan elnyúló gyönyörű, sziklás partszakaszt ajánljuk.
Igazi paradicsom ez a hely az érintetlen tengerpartra vágyóknak. A sziklák tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Novigrádi-öbölre és a varázslatos Velebitekre. A kristálytiszta víz pedig ideális terep egy kis búvárkodáshoz.
A vidék kedvelői az út mentén több helyen "alakítottak ki" parkolásra alkalmas területeket, ahonnan már könnyen megközelíthető a tenger.
A Novigrádi-öböl kb. 15 km-re fekszik Karin Donjitól.

NIN

Nin - csakúgy, mint a környező települések - egy kiszáradt folyó medrére épült. Ezáltal itt alakult ki Horvátország leghosszabb egybefüggő homokos strandja, ez a Nin-i lagúnarendszer. A víz sekély, nincsenek tengeri sünök, így a gyerekek is nyugodtan játszhatnak a bokáig-térdig érő vízben.
Az óváros aprócska szigetét karéjszerűen öleli körül egy hosszan elnyúló homokpad, amely néhol csupán 50 méter széles. A víz a város felőli oldalon nagyon lassan mélyül, sok helyen csupán bokáig ér és a nyári melegben akár 35 fokosra is felmelegszik.
A hegyek felőli oldalon már úszni is lehet, de a homokos tengerfenék itt is lassan mélyül. A parton a gyerekek homokvárakat építenek vagy a sekély vízben figyelik az apró rákok szaladgálását.
Az extrém vízisportok kedvelői számára a strandon nem csak jet-ski, hanem craig cat is bérelhető. Ez a vízijármű egy kis motoros katamarán, amely a jet-ski-hez hasonlítható. Ám amíg az utóbbi a vizek “sport motorkerékpárja”, addig a craig cat a vizek “sportautója”. De bérelhető itt vízibicikli és banánozni is lehet. A homokpad végében pedig szörfös és kite-szörfös iskola működik.
Fák nincsenek a homokpadon, ezért napernyőről vagy árnyékot adó sátorról gondoskodni kell. De akár telepített napernyőt is bérelhetünk, két napozóággyal együtt.
A parti bárban innivalót is kaphatunk, de célszerű magunknak ételről és italról gondoskodni.
A homokpad előtti részen sok parkolóhelyet alakítottak ki, de a parkolásért fizetni kell.
Nin 45 km-re található Karin Donjitól.